diumenge, 6 de maig del 2012

Més enllà de l'educació de l'autonomia, l'educació de la iniciativa


Eduquem els nostres fills perquè dia a dia vagin creixent en autonomia. Els primers anys les conquestes són importantíssimes: aprenen a menjar sols, a caminar sense la nostra ma...cada anys que passa, quasi sense adonar-nos-en, van fent noves coses tots sols.


Arriben a l'adolescència i continuem educant-los en aquesta autonomia. Una autonomia que van guanyant en la mesura que creiem en la seva responsabilitat. Una i l'altra van del bracet. Fem incís en que els deixarem fer més coses (sortir amb els amics, sortir alguna nit, triar les seves coses,...)si ens demostren que són mereixedors de la nostra confiança.
Si els eduquem per l'autonomia i la responsabilitat, els estem educant també per la INICIATIVA? La resposta és que no necessàriament.


L'autonomia fa els nostres nens i nenes i joves aptes per actuar sense la nostra ajuda, determina el COM actuen, però no sobre el QUÈ fan.
Educar en la iniciativa vol dir educar perquè siguin capaços de pensar i tirar endavant les seves idees i projectes. Això vol,és clar, autonomia i responsabilitat, però només amb aquests dos valors no n'hi ha prou.


Han de tenir l'oportunitat de portar les seves idees a la pràctica. Posem un exemple, ara que arriba l'estiu, els apuntem de colònies. Segur que els caldran dosis tant d'autonomia com de responsabilitat per poder gaudir de l'experiència, ells i nosaltres. Però educar en la iniciativa en aquest mateix exemple voldria un pas previ. Que triin ells quines colònies volen fer, que en facin la recerca, que s'assabentin de preus, de condicions, de terminis,..
L'eduació de la iniciativa ens remet a la capacitat de triar amb criteri propi, d'imaginar projectes i tirar endavant les accions per desenvolupar les opcions i plans personals, tant en l'ambit personal, com social, com a l'escola...
No és una educació fàcil perquè està sotmesa a la incertesa....però val la pena anar deixant que practiquin la seva iniciativa, mica en mica...La societat demanarà dels nostres joves aquest valor que esdevindrà clau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada