diumenge, 19 de febrer del 2012

DEL CURRÍCULUM AL PLA DE MÀRQUETING PERSONAL




Darrera les vertiginoses xifres actuals de l'atur trobem històries laborals que s'assemblen; les històries personals són, en canvi ben diferent les unes de les altres i depenen de molts i diversos factors (emocionals, econòmics, familiars,....).
Voldria fer incís  en un col.lectiu ampli de persones que, a banda de perdre el seu lloc de treball, han perdut també el seu ofici. Parlo de persones que han treballat durant molts anys en sectors que difícilment generaran nous llocs de treball (el de la construcció per exemple o el de l'automòbil, però també molts d'altres...). Perdre la feina és dur, però més dur és encara sentir que allò que ha estat la teva habilitat i el teu saber fer durant anys, de cop, no es valora en el mercat.
Com es comença de nou? 
Un país no es pot permetre tenir tanta gent no només a l'atur sinó amb l'angoixant sensació, i moltes vegades certesa, de que mai més no tornarà a treballar en allò que era el seu ofici.
Nombrosos estudis demostren que la pèrdua de feina no és un factor que condueixi irremediablement a la infelicitat. En canvi la situació de "no control" de no saber imaginar situacions diferents i més felices, ens porta a l'angoixa i a la tristesa. Només el convenciment de que podem fer alguna cosa per millorar la nostra situació actual ens portarà a una actitud més emprenedora  i optimista. I això és clau, evidentment pel qui es troba en aquesta situació, però també per la moral i estat anímic col.lectius.


Em sembla del tot necessari donar eines i recursos a les persones que busquen feina i ofici.   Cal demostrar amb l'exemple que persones de carn i ossos, que provenien de sectors destructors d'ocupació, se n'han sortit. La formació i l'acompanyament són ABSOLUTAMENT CLAUS  en aquest moment.


Hauríem de ser capaços d'oblidar-nos de redactar currículums que expliquen només allò que sabíem fer, per redactar una mena de plans de màrqueting personal que destaquessin més les nostres fortaleses i habilitats adaptades als nous entorns i les noves demandes. Però per arribar aquí hem de descobrir-les aquestes fortaleses i hem ajudar als qui els costi trobar-les, és evident que tots en tenim.


LA FORMACIÓ per l'ocupació pot formar en oficis, però sobretot ha de formar per la flexibilitat i la creativitat. Formar en la capacitat de tirar endavant projectes garanteix una sortida de present i sobretot una esperança de futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada